Press "Enter" to skip to content

TERUGKIJKEN: Nationale Herdenking Slavernijverleden

Kijk hier de NOS-uitzending terug over de Nationale Herdenking Slavernijverleden, bij het monument in het Oosterpark in Amsterdam. Vandaag, 1 juli, wordt de afschaffing van de slavernij in Suriname (Keti Koti) en de voormalige Nederlandse Antillen herdacht.

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft tijdens de herdenking haar excuses aangeboden voor de betrokkenheid van het stadsbestuur bij het slavernijverleden. In een toespraak maakte ze duidelijk dat het bestuur zijn verantwoordelijkheid wil nemen voor de rol van Amsterdam bij de slavenhandel en slavernij en het daardoor veroorzaakte leed. De toespraak is te zien vanaf 48:24.

Amsterdam biedt zijn excuses aan namens de stadsbestuurders en niet namens de inwoners. De excuses worden aangeboden namens de bestuurders omdat hun voorgangers een grote rol hadden in de slavernij en in het tegenwerken van de afschaffing ervan. De slavernij werd in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk op 1 juli 1863 formeel afgeschaft. Amsterdam is de eerste gemeente in Nederland die deze stap zet.

(#nos #slavernij #herdenking #amsterdam #ketikoti)

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.