Press "Enter" to skip to content

Wethouder Ivens stapt op door grensoverschrijdend gedrag

Wethouder Laurens Ivens stapt op als wethouder na klachten over grensoverschrijdend gedrag. De wethouder Wonen, Bouwen, Openbare Ruimte, Groen, Reiniging en Dierenwelzijn erkent dat er dingen niet goed zijn gegaan en dat hij daarom niet langer kan aanblijven als wethouder.

In 2019 werd Ivens al gewaarschuwd door burgemeester Halsema nadat er klachten waren over ongepaste communicatie met vrouwelijke medewerkers. Een jaar later voerden de gemeentesecretaris en ook de burgemeester zelf gesprekken met de wethouder om hem te wijzen op zijn fouten. In dat jaar volgden nog eens vijf signalen van ongewenst gedrag.

Begin dit jaar werden wel vier formele meldingen gedaan. Daarop werd een onafhankelijk onderzoek ingesteld waarmee vast is komen te staan dat Ivens de richtlijnen voor goed bestuur heeft overschreden.

In navolging van de onderzoekers stelt de gemeente vast dat er ook lering moet worden getrokken. “Sommige signalen zijn in de directe werkomgeving van de betrokken medewerkers niet snel en adequaat genoeg opgepakt. De (na)zorg voor medewerkers die signalen afgeven moet veel beter, met name bij het ontbreken van formele meldingen”, schrijft Halsema.

Daartoe wordt, onder aansturing van de gemeentesecretaris, het handelingsrepertoire bij signalen van ongewenst gedrag uitgewerkt en geïmplementeerd, zodat leidinggevenden in voorkomende gevallen weten hoe te reageren. Ook zegt Halsema graag in gesprek te gaan met de raad over welke aanvullende afspraken wenselijk zijn als de bestuurlijke integriteit in het geding is.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft Ivens: “Door de burgemeester ben ik ervan op de hoogte gesteld dat er meldingen zijn binnengekomen dat ik grensoverschrijdende opmerkingen jegens vrouwelijke medewerkers heb gemaakt. Ik ben hier ontzettend van geschrokken omdat ik me daar op het moment zelf niet van bewust ben geweest.”

“Achteraf moet ik wel constateren dat deze klachten helaas terecht zijn. Hier is verder naar gekeken en geconcludeerd dat de gedragingen variëren in ernst maar individueel bezien in objectieve zin licht zijn. De verzwarende factor hierbij is dat de ongepaste gedragingen een patroon vormen. De klachten hebben in alle gevallen geen betrekking op fysiek contact, maar betreffen opmerkingen die overdonderend, grensoverschrijdend of zelfs seksualiserend zijn ervaren.”AT5 – Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:
https://www.youtube.com/AT5

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.