Press "Enter" to skip to content

Oranjehotel en Waalsdorpervlakte worden rijksmonument: ‘Hier zijn veel mensen vermoord’ -OMROEP WEST

‘In deze bajes zit geen gajes, maar Hollands glorie potverdorie’, zo luidde een kenmerkende leus van het Oranjehotel. Ruim 25.000 Nederlanders hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten gezeten in het Oranjehotel. Een vreemde naam voor een gevangenis. Het is dan ook meer een geuzennaam die tijdens de oorlog is ontstaan, verwijzend naar de verzetstrijders die hier gevangen zaten. Uiteindelijk werden sommigen vrijgelaten, anderen werden op transport gezet en kwamen elders om. Ruim tweehonderd van de gevangenen zijn op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte gefusilleerd. Deze twee belangrijke plekken uit de Nederlandse geschiedenis worden nu Rijksmonumenten.

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.