Press "Enter" to skip to content

Tienduizenden verwacht bij Het Woonprotest

Amsterdam maakt zich op voor weer een grote demonstratie. Na de anti-coronamaatregelen-demonstratie van afgelopen weekend vindt komende zondag Het Woonprotest plaats. De organisatoren verwachten tienduizenden demonstranten die net als zij een vuist willen maken tegen de verziekte woningmarkt in Amsterdam.

“We gaan strijden voor ons woonrecht, omdat we hebben gezien dat de wooncrisis zo immens is en elke dag meer slachtoffers kost”, vertelt mede-organisator Melissa Koutouzis. “Zo lukt het jonge mensen nauwelijks meer een koophuis te vinden vanwege de absurd hoge prijzen, beginnen de huurprijzen in de vrije sector vaak pas bij zo’n 1250 euro en daalt het aantal woningen in de sociale sector al jaren gestaag.”

Niet alleen starters zijn op zoek naar een woning om te kopen of huren, ook senioren hebben het zwaar op de woningmarkt. Zo zijn Marianna Ziekemeyer (69) en haar man al lange tijd op zoek naar een benedenwoning in de buurt van Amsterdam. “Nu lukt het nog om de trap op te lopen maar we weten niet of we dat nog lang volhouden”, vertelt Marianna, die al 35 jaar in de huurwoning op de tweede verdieping in de stadionbuurt woont.
Ondanks een ruim budget van een paar ton lukt het ze maar niet om iets te kopen. “Wij zoeken een begane grond woning met tuin in de buurt van Amsterdam. Maar in deze prijsklasse zien we enkel opknappanden en dat durven we niet aan. Voor ons moet het schilderklaar zijn, want een zware verbouwing zien we niet zitten”, legt Ziekemeyer uit.

Ook huren is geen optie. ”We komen weliswaar in aanmerking voor sociale huur, maar de regelingen die er voor senioren zijn werken niet in de praktijk, want de vijver is gewoon leeg. Alle begane grond woningen zijn verkocht of gaan naar noodurgenten. Vrije sector is te duur voor ons. En dus zitten we hier vast op twee hoog”, vertelt Ziekemeyer.

Met lede ogen ziet ze aan dat er steeds minder ouderen in de buurt wonen. “Je ziet hier een exodus van senioren, die niets meer kunnen huren of kopen. Mensen die de trap niet meer op kunnen en vertrekken naar elders. Dan raken ze hun jarenlange opgebouwde vrienden, kennissen en hele sociale netwerk kwijt. Daarvoor in de plaats komen expats die geen binding hebben met de buurt”, aldus Ziekemeyer.

Volgens de organisatie van Het Woonprotest moet er flink geïnvesteerd worden in woningen. “Dat betekent onder meer dat er vanuit het Rijk heel veel geld moet gaan naar het bouwen en opknappen van betaalbare woningen. De verhuurdersheffing moet zo snel als mogelijk worden afgeschaft, zodat de woningcoörperaties niet meer worden belast als zij sociale huurwoningen verhuren. En we moeten huisvesting niet meer overlaten aan de vrije markt”, somt Melissa op.

Om twee uur start de demonstratie in het Westerpark. Vanwege de verwachte grote opkomst heeft de gemeente Amsterdam besloten dat de oorspronkelijke locatie op de Dam niet voldoende capaciteit biedt. Daarom start de demonstratie om 14 uur in het Westerpark. Na afloop van het podiumprogramma vindt er alsnog in een mars naar de Dam plaats.AT5 – Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:
https://www.youtube.com/AT5

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.